Hvordan velge og bruke bedøvelseskrem for smertelindring: En komplett guide

Bedøvelseskrem er et nyttig verktøy for smertelindring i en rekke situasjoner. Enten du trenger å bedøve huden før en injeksjon, en medisinsk prosedyre eller fjerning av uønsket hår, kan bedøvelseskrem være et effektivt alternativ. Denne guiden vil gi deg all informasjonen du trenger for å velge og bruke bedøvelseskrem på riktig måte.

Hva er bedøvelseskrem?

Bedøvelseskrem er en aktuell medisin som påføres direkte på huden for å redusere smerter og ubehag. Den inneholder vanligvis et bedøvelsesmiddel, som lidokain eller tetrakain, som virker ved å blokkere nervenes evne til å sende smertesignaler til hjernen. Bedøvelseskrem kan kjøpes på apoteket uten resept under ulike merkenavn, som Emla.

Hvordan velge riktig bedøvelseskrem

Når du velger en bedøvelseskrem, er det viktig å vurdere følgende faktorer:

 • Styrke: Bedøvelseskrem finnes i ulike styrker, avhengig av formålet og området som skal bedøves. Noen krem vil være mer egnet for mindre invasive prosedyrer, mens andre kan være mer kraftige og passende for større inngrep.
 • Ingredienser: Sjekk ingredienslisten nøye for å sikre at du ikke har noen allergier eller sensitivitet mot noen av bestanddelene.
 • Testet og godkjent: Velg en bedøvelseskrem som er testet og godkjent av helsemyndighetene for sikker bruk. Dette vil sikre at produktet er av høy kvalitet og oppfyller nødvendige standarder.

Hvordan bruke bedøvelseskrem

Følg disse trinnene for å bruke bedøvelseskrem riktig:

 1. Rens og tørk det området du ønsker å bedøve.
 2. Påfør et tykt lag med bedøvelseskrem på området. Masser kremen forsiktig inn i huden.
 3. Dekk området med en plastfolie eller et bandasje for å forhindre at kremen tørker ut og for å forbedre absorpsjonen.
 4. La kremen virke i den anbefalte tiden. Les nøye på pakningsvedlegget eller følg råd fra helsepersonell angående eksponeringstid.
 5. Fjern bandasjen eller plastfolien og tørk bort eventuell gjenværende krem med en fuktig klut.
 6. Utfør prosedyren eller behandlingen som planlagt.

Sikkerhet og forsiktighetsregler

Selv om bedøvelseskrem er relativt trygt å bruke, er det noen forsiktighetsregler å være klar over:

 • Bruk kun bedøvelseskrem på frisk og intakt hud.
 • Unngå å få kremen i øynene, munnen eller andre sensitive områder.
 • Følg anbefalingene angående eksponeringstid. Bruk aldri kremen lenger enn anbefalt.
 • Dersom du opplever allergiske reaksjoner som utslett, kløe eller hevelser, bør du stoppe bruken og kontakte lege umiddelbart.

“Bedøvelseskrem kan være en effektiv måte å redusere smerte og ubehag under ulike medisinske prosedyrer. Ved å følge riktig bruksmåte og ta hensyn til sikkerhetsforsiktigheter, kan du oppnå smertelindring på en trygg og effektiv måte.”

Konklusjon

Bedøvelseskrem kan være et verdifullt verktøy for smertelindring i ulike kliniske eller kosmetiske situasjoner. Ved å velge riktig krem og bruke den slik det er anvist, kan du oppnå gode resultater med minimal ubehag. Husk å følge sikkerhetsforsiktigheter og konsultere helsepersonell hvis du har noen bekymringer eller spørsmål.

Ofte stillede spørgsmål

Hva er bedøvelseskrem?

Bedøvelseskrem er en type krem eller salve som påføres huden for å bedøve området før en medisinsk prosedyre.

Hvordan virker bedøvelseskrem?

Bedøvelseskrem inneholder aktive ingredienser som blokkerer smertesignaler fra å nå hjernen, og dermed reduserer smerte og ubehag under medisinske prosedyrer.

Hva er emla bedøvelseskrem?

Emla bedøvelseskrem er en populær merkevare innen bedøvelseskremer. Den inneholder en kombinasjon av lidokain og prilokain for å gi en effektiv lindring av smerte.

Hvordan bruker jeg bedøvelseskrem?

Du påfører bedøvelseskrem på det området du ønsker å bedøve, og masserer den forsiktig inn i huden. Følg alltid instruksjonene som følger med produktet.

Hvor kan jeg få tak i bedøvelseskrem?

Du kan kjøpe bedøvelseskrem på apoteket, både på nett og i fysiske butikker. Det er viktig å kjøpe fra pålitelige kilder for å sikre kvaliteten på produktet.

Hva er den vanlige prisen for bedøvelseskrem?

Prisen på bedøvelseskrem varierer avhengig av merke, mengde og styrke av produktet. Vanligvis kan prisene ligge mellom 100 og 300 kroner.

Hvor lenge varer virkningen av bedøvelseskrem?

Varigheten av virkningen avhenger av typen bedøvelseskrem og den individuelle reaksjonen. Generelt varer virkningen i ca. 1 til 2 timer.

Hvem kan bruke bedøvelseskrem?

Bedøvelseskrem kan brukes av personer i ulike aldre, men det kan være begrensninger for bruk hos gravide, ammende kvinner eller personer med spesifikke medisinske tilstander. Sjekk alltid pakningsvedlegget eller kontakt helsepersonell før bruk.

Hvilke medisinske prosedyrer kan bedøvelseskrem brukes til?

Bedøvelseskrem kan brukes til en rekke medisinske prosedyrer, inkludert injeksjoner, laserbehandlinger, mindre kirurgiske inngrep, tatoveringer og fjerning av uønsket hår.

Finnes det noen bivirkninger ved bruk av bedøvelseskrem?

Noen vanlige bivirkninger av bedøvelseskrem inkluderer lokal hudreaksjon som rødhet, hevelse eller kløe. Kontakt lege hvis du opplever uvanlige eller vedvarende bivirkninger.

Artiklen Hvordan velge og bruke bedøvelseskrem for smertelindring: En komplett guide har i gennemsnit fået 3.6 stjerner baseret på 30 anmeldelser